shutterstock_179660273

12 lure ting skribenter (og de fleste andre) kan lære av yoga

Yoga og skriving? Kan det ha noe med hverandre å gjøre da? Er ikke yoga bare bøy og tøy og sånne woshiwoshi-menn med turban på spikermatte?

Jo, det kan kanskje se slik ut fra utsiden. Men for den som har satt sin fot på en yogamatte etpar-tre(hundre) ganger, forholder det seg litt annerledes.

Etter hvert trer det tydelig frem at yoga også er et mange tusen år gammelt filosofisk system som går moderne selvutvikling en høy gang.

Etter å ha drevet med yoga selv i godt over 10 år kan jeg skrive under på at yoga har litt av hvert å lære både skribenter og andre. Bare ta en titt her!

1. Pust med magen

(Ja, sånn at den beveger seg utover). Pusten er faktisk det aller viktigste vi har. Hvis vi holder den innestengt hele dagen, mister vi både energi, idéer, hjerne- og hjertekraft. Stress og prestasjonsangst gjør at vi glemmer å puste, og motsatt: Det er den dype pusten som hjelper oss å ikke bli stresset.

2. Kjenn etter hva som er naturlig for deg og «skrivekroppen» din

Vil jeg dette, eller vil jeg ikke? Prøv deg gjerne på alt nytt (kan jeg aldri få det hersens beinet bak hodet?), men hvis noe føles helt feil for deg og din konstitusjon, så velger du rett og slett en metode som passer deg bedre. Du har til og med lov å velge noe du har LYST til, tenk på det!

3. Aksepter at du er der du er

Ojoj, så innlysende! Så dypt at det virker grunt – omtrent som en fireårings filosoferinger over livet. For du kan faktisk ikke være noe annet sted. Så snart du tar denne realiteten innover deg og ikke bare aksepterer den, men er oppriktig takknemlig for at dette er ditt nåværende punkt på tidslinjen – det du har å jobbe ut fra – begynner ting å endre seg. Da handler du ikke lenger ut fra et drømmebilde av hvordan ting burde være, men ut fra hvordan de faktisk ER.

4. Ikke sammenligne deg med naboen

Du skal ikke engang SE på naboen. Lukk øynene om nødvendig. Hva personen ved siden av deg driver med på sin matte, hvor høyt hun strekker beina, hvor dypt hun bøyer overkroppen ned mot knærne eller hvor grasiøst hun beveger seg inn i kriger 1 spiller ingen rolle. Du har din unike prosess, hun har sin. Oh my yogi, som dette stemmer for skribenter også.

5. Vær takknemlig

For at kroppen din er sunn og frisk og funker som den skal. At du har fingre å skrive med, hjerne å tenke med og hjerte å føle med. At du kan være til stede med hele deg og skape noe er slett ingen selvfølge. Det vet alle som har hatt en forstuet eller museskadet arm. Så vær uendelig takknemlig for at du KAN.

6. Du har din unike, rettmessige plass

Selv om det er trangt i yogarommet, så går du rolig inn og tar din space. Om du så må legge matten din oppetter veggen i hjørnet. Du har alltid en liten, myk firkant der du er i din fulle rett til å bevege deg på din personlige måte.  Og du gir alle andre det samme rommet til å gjøre sin greie. Tenk deg at du har en tilsvarende fri handlingsmatte som skribent.

7. Vær tålmodig (ingen selvskading)

I yoga bruker man uttrykket ahimsa, som på engelsk kan oversettes til «the non-harming of your yoga practice». Er ikke det en vakker setning? Det betyr rett og slett at det er superviktig å kjenne etter på DIN kropps begrensninger og behov og ikke gjøre noe overilt som fører til skader (jeg SKAL ned i den spagaten, jeg skal). For har man først en skade, så setter man seg selv flere trinn tilbake i utviklingen. Jobb heller for å løsne små blokkeringer én etter én enn å sprenge alle hindringer i lufta på en gang – og bli sint og fortvilet fordi det rett og slett ikke er mulig. Skritt for skritt, strekk for strekk, ord for ord.

8. Enhver mikroskopisk innsats teller

For hvert kvarter du dedikerer til yogaøvelser kommer du milevis fremover per uke, måned, år. Astronomisk mye lenger enn du hadde kommet om du fortsatt satt og googlet og tenkte på at du snart skulle begynne med yoga. Så ingen kimsing av 5 eller 10 minutter med skriveøvelser per dag. Hvert eneste minutt som varmer opp skrivemusklene er en gullinvestering i din drøm.

9. Det er lov å ta pauser

Det er ikke bare lov, det er et must! Hvis du ikke tillater deg pauser, men er i handle- og prestere-modus non stop, brenner du deg rett og slett ut – og yes, da er det lett å miste gnisten. Det lureste du kan gjøre er å kjenne etter når du trenger en pause, og ta den. Just like that. En befriende tillatelse som man ikke finner så mange andre steder i 2014.

10. Lat som om du er død (av og til)

Dødmannsstilling, eller shavasana, går for å være den viktigste yogastillingen av alle. Den går ut på å ligge rett ut på ryggen i total avslapning og bare være til stede. Rett og slett slippe alle tanker og muskelspenninger, og la kropp og sinn koble helt av. Også som skribent er det essensielt å være like inaktiv som en dauing innimellom. I din versjon av dødmannsstilling får du ladet batteriene, lar tankene flyte og henter inspirasjon fra innsiden.

11. Don’t worry, be happy

Verken yoga, å skrive eller livet er ramme alvor. Det er faktisk lov å trekke på smilebåndet og kose seg litt mens man jobber hardt for å klare noe. Det gjør i grunnen både prosessen og resultatet mye bedre, synes du ikke?

12. Fake it until you make it

Hvem tror du klarer det til slutt? Den som tenker lenge og vel på hvordan det skal gjøres på best mulig måte eller den som er ute og snubler seg frem til målstreken? Vær med og gjør så godt du kan, uten å tenke på hvor perfekt det egentlig skulle vært. Det viktigste er at du møter opp, er til stede og at du GJØR det! Og vet du hva, mirakler over alle mirakler: Da kan du faktisk ikke unngå å bli bedre for hver dag.

Hvilket av disse punktene traff deg mest? Del veldig gjerne med meg i kommentarfeltet under :-)

Del det du har på hjertet her: