OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6 sikre tegn på at DU kan lykkes som frilansjournalist!

Har du tenkt på at du kan bruke skrivelysten din til noe mer enn å poste artige innlegg i sosiale medier eller rable ned idéer på mobilen? Hva om tekstene dine ble publisert i magasiner og aviser og du fikk deg en klekkelig ekstrainntekt?

Eller kanskje du ønsker deg en helt ny karriere?

Hold deg fast: Hvis du elsker å skrive og har talent for det, så er det faktisk mulig å komme inn i magasinbransjen som helt fersk frilanser. Dette er de aller fleste ikke klar over, så det er en godt bevart hemmelighet.

Du trenger nemlig ikke en spesiell utdanning eller et diplom på veggen for å gjøre det bra som frilansjournalist. Det redaksjonen bryr seg om, er om du kan SKRIVE og hvordan du former idéene dine slik at de passer magasinet som hånd i hanske.

Dette VET jeg, for jeg har utdannet over 1500 skribenter akkurat som deg, i online-kurset mitt Bli magasinjournalist, og de har nå hatt hundrevis av artikler på trykk i over 120 ulike magasiner og aviser. Her kan du lese mer om onlineprogrammet: UTDANNING I MAGASINJOURNALISTIKK

Og her kan du få mitt populære gratiskurs, der du får en innføring i hvordan du kan komme i gang: GRATISKURS I MAGASINJOURNALISTIKK

Høres det spennende ut? Then, read on ;-)

Ta denne kjappe testen for å se om du har 6 viktige personlighetstrekk som er GULL i magasinbransjen.

Jo flere du kan krysse av på, jo sterkere stiller du.

 

1. Du elsker å skrive, men gjør det altfor lite

Du har en hemmelig drøm på innsiden som ulmer og brenner og som du VET du ikke kan ignorere resten av livet.

Det kjennes som om du har noe å si, noe å bidra med her i verden, og for deg finnes det ingen bedre måte å gjøre det på enn å skrive.

Men så aner du ikke hva som skal til for å få tekstene dine ut i verden på en profesjonell måte.

 

2. Du har opplevd både kjipe og spennende ting i livet

Du har kanskje gått gjennom samlivsbrudd, kjærlighetssorg, å miste noen du er glad i, å miste jobben, bli bitter uvenn med noen eller enda mer dramatiske hendelser. Du har også opplevd oppturer som å finne mannen/kvinnen i ditt liv, reise til et fremmed land, få barn eller nå et hårete mål. Uansett hva du har opplevd i livet, så kan du bruke det som grunnlag for å skape gode artikler for magasiner.

ALT vi mennesker går gjennom er nemlig i høyeste grad universelt, selv om vi ofte tror vi er alene om det.

Når du lærer å skape såkalte vinklinger basert på erfaringene dine, så har du plutselig et titalls gode idéer som berører folk flest. Og da har du GULL i magasinbransjen.

Vinklinger er et helt eget felt innen journalistikken som er SÅ spennende! Vi går i dybden på dette i utdanningen Bli magasinjournalist Premium som vi holder et par ganger i året.

Se mer om det her: UTDANNING I MAGASINJOURNALISTIKK

 

3. Du får ofte nye idéer

Kanskje har du en slags indre idépopper i hjernen som stadig popper ut en idé eller tre. Men hva skal du gjøre med dem? Sveipe dem opp og kaste dem i søpla? Spare på dem i en plastpose med ziplock fra Ikea? Gi dem bort? Smake på dem? Marinere dem i karamell? Eller kanskje ha den bak øret sammen med alle de andre hundre idéene fra siste halvår?

Som vi alle vet, så er det begrenset plass bak det øret der vi noterer alt mulig, og det er helt klart ikke der de hører hjemme, eller hva? Så hva om du kunne få idéene dine ut i verden i form av artikler som andre elsker å lese?

Så snart du lærer deg noen enkle grep for å forme idéene dine, åpner det seg en helt ny verden. Vi snakker Alice i eventyrland og kaninhullet her altså.

Endelig får både skrivebordsskuffen og ørene dine mer pusterom. (Hehe, ikke den beste metaforen, eller hva? Ører og skuffer som puster? Veldig bra du la merke til det! Det er også et godt tegn – da har du språkfølelsen på plass).

 

4. Du elsker å lære nye ting og skulle ønske du kunne få betalt for det

La meg komme med en sjokkerende åpenbaring: Det kan du! Yes, få betalt for det.

Jeg er HELT seriøs. Som frilansjournalist for ulike magasiner og aviser får du faktisk betalt for å lære noe nytt og spennende, hele tiden!

For uansett hva du er interessert i, hva du har lyst til å utforske og skrive om (yoga, strikking, basehopping i Vietnam, kommunikasjonsproblemer i forholdet, søvnproblemer hos barn, hemmelige uvaner), så kan du velge å skape en uimotståelig artikkelidé ut av det og selge den inn til et passende magasin.

Idet du får JA, så er det ut på skattejakt for å finne ut hva slags kilder du kan bruke, hva du kan lese deg opp på eller hvem du kan snakke med. Gøy, ikke sant? Plutselig er livet som et spennende eventyr. Indiana Jones og Nancy Drew, move aside!

5. Du er nysgjerrig og liker å stille spørsmål

Når du møter et nytt menneske, besøker et nytt sted, får nyss om en ny bok eller film, oppdager en ny mulighet eller finner ut at det går an å dra på mindfulness-retreat i India, så går det en liten alarm inne i kroppen din et sted: “PLING! Så spennende. Dette vil jeg gjerne høre mer om!”

Kjære kommende skribent, noe av det BESTE ved å tjene penger på å skrive, er at man har det så gøy på jobb.

Det er lov å være nysgjerrig, leke seg, undre seg og tappe alle slags spennende mennesker for informasjon og historier.

Ikke uten grunn at mange kaller det selveste drømmejobben!

 

6. Du føler deg litt rar og tror ikke at det DU skriver kommer til å interessere noen

Det er helt PERFEKT! Jo rarere du tror du er, desto bedre er det nemlig, for vet du hva det betyr? At du er høyst normal og at det du skriver er noe andre høyst normale mennesker kan relatere til. For de som virkelig er rare, de tenker ikke på det, eller hva?

Å ha evnen til å se ting i perspektiv, og seg selv utenfra, er gull verdt.

Det at du er selvbevisst og legger merke til dine egne rariteter, nykker, vaner og uvaner, gir deg nok en skattkiste av mulige artikkelidéer som magasinene elsker.

Det er dette de lever av! Og nå kan du også leve av det.

 

Kunne du krysse av på ett eller flere av disse punktene? Vel, hva venter du på? Verden venter i alle fall på dine idéer og tekster. Er du klar?

Hvis du vil lære hvordan du utvikler idéene dine og tar første skritt inn i en ny og spennende verden, kan du melde deg på mitt gratiskurs i hvordan du skriver artikler til magasiner og aviser.

Vivian smiling with magazinesEller du kan gå rett på utdanningen – et 16 ukers onlineprogram i magasinjournalistikk – det første og eneste av sitt slag i Norge.

Velkommen, dette skal bli gøy :-D

Del det du har på hjertet her: