Skjermbilde 2015-09-29 14.00.47

Er du en svindler?

En sjarlatan, en lurendreier, en falsk profet? Enten du er fersk eller erfaren som skribent, har du garantert følt deg som en uverdig deltaker på parketten. Hvorfor går så mange kreative mennesker rundt og regner med at de snart blir “avslørt”?

  • Du er ikke god nok.
  • Du har bare hatt flaks.
  • Det du skriver er dårlig og uinteressant.
  • «De» avslører deg snart.

Visste du at et helt eget psykologisk syndrom er viet dette fenomenet?

Ifølge en artikkel på Time.com, heter det «impostor syndrome» og sniker seg inn i hjernebarken til hele 70% av alle suksessfulle mennesker.

Kort sagt: Om du er verdens mest intelligente eller vellykkede mann eller kvinne, om du sågar heter Einstein og er en legende 60 år etter din død, så er du ikke beskyttet fra å føle deg som en tenåring som har sneket deg inn på attenårsgrensa i baren.

Arrestert av talentpolitiet

Både Hollywood-stjerner, businessfolk og prisvinnende forfattere forteller om det samme: En vakker dag blir jeg helt sikkert avslørt! Arrestert av talentpolitiet for å ha ført alle bak lyset.

Særlig kvinner rammes visst av denne tvilen (typisk nok). For hva har egentlig DU å komme med?

Er det du tenker og skriver noe mer verdt enn det naboen din kan koke ihop foran tastaturet? Nei? Så hvorfor i all verden skal noen trykke det, lese det eller betale for det?

Hvordan i all verden kan du tro at boka di skal selge i bokhandelen, at artiklene dine skal være attraktive for magasiner eller at noen skal gidde å lese bloggen din, når det du skriver helt klart er rungende talentløst og uinteressant?

Den indre perfeksjonisten

Her kommer perfeksjonisten inn og gnir seg i henda. Jepp, din indre perfeksjonist, den som alltid sitter klar på den ene skulderen og elsker å sabotere alt du kommer på.

– Den idéen der? Hahaha, ja det kan du tro. Den har vært skrevet om 100 ganger før, og mye bedre enn du planlegger å gjøre det.

– Den karakteren der? Hahaha, flat som en pannekake og totalt uinteressant for andre enn triste esler i hundremeterskogen.

– Det intervjuet der? Hahaha, det kunne Skavlans venstre støvel ha gjort bedre. Hvordan har du tenkt at å publisere DET skal tjene noen?

Men vent: At du føler deg som en svindler er et godt tegn!

Vel, hold deg fast: Det at du har disse tankene er faktisk tegn på at du HAR noe å komme med!

For de virkelige «svindlerne» der ute, de som faktisk ikke vet hva de holder på med, de har nemlig 110% tro på seg selv.

De sitter ikke og biter negler og lurer på om de egentlig har noe å bidra med eller om de burde blitt under dyna.

Neida, de sprenger seg i lufta i guds navn, raner til seg millioner undercover eller skriver ensidige manifester de utgir selv. Uten å blunke.

Som Bertrand Russel sa det:
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubts. (Time.com)

Et av livets besnærlig utformede paradokser …

Vær arrogant nok til å tro at du “hører til”

Så hvorfor i all verden skal DU, som jeg håper ikke faller innenfor «jeg sprenger meg gladelig i lufta for en dårlig sak»-kategorien, fortsette å spenne bein på deg selv, helt uten grunn?

Ved å fortsette å skåle med Jante, så begynner du faktisk å overbevise din egen fysikk og psyke om at det er sant at du ikke «hører til».

Når du tror du ikke er noe tess, så er det nemlig som om både kroppen og intelligensen din «mister kraft», og du gjør det dårligere enn du ville gjort om du trodde på deg selv.

Dette kjenner du kanskje igjen fra en og annen eksamensprøve opp gjennom livet.

I sin nye glimrende bok om kreativitet, Big Magic, kaller Elizabeth Gilbert følelsen du trenger for å våge å skape noe «the arrogance of belonging».

Det er nemlig ofte følelsen av ikke å høre til — blant de intelligente, de rike, de suksessfulle, de sosiale, de kreative, de vakre — som skrur selvtilliten ned til under null.

4 tips for å skape noe likevel

Så hvordan kan du unngå at den indre svindlerstemmen tar over når du skal skrive? Eller kanskje du skal gjøre noe helt annet, som å bygge en business, finne ny jobb eller holde tale i et selskap?

Hvordan kan du JUST DO IT, med de forutsetningene du har og med like stor rett som alle andre?

  1. Vær klar over at det at denne tvilen er der i det hele tatt, faktisk er et tegn på at du ikke er en svindler.
  2. Husk at 70% av alle verdens kreative og suksessfulle mennesker føler det på samme vis.
  3. Som regel ER det du skriver interessant for noen. Det finnes ingen i verden som har akkurat samme gensammensetning, erfaringsbakgrunn og utsyn på livet som deg (joda, til syvende og sist ligner vi alle mye mer på hverandre enn vi tror, men du skjønner poenget). Så det er opp til deg å skape noe som er ditt!
  4. Hva betyr det egentlig hva «de andre» tenker? Til syvende og sist tenker de fleste bare på seg selv — og på når DE skal bli avslørt.

God skrive- og skapeuke!

Ps. Vil du lese artikkelen på Time.com som inspirerte meg til å skrive dette innlegget, finner du den her.

Del det du har på hjertet her: