hemmelighet-5

#5: Unngå kaosfella – her er malen som redder artikkelen din

Nå har du allerede fått med deg flere viktige hemmeligheter som du bør kjenne til for at akkurat DIN artikkel skal bli valgt ut av redaksjonssjefen og kjøpt for tusenvis av kroner.

Når du har idéen, vinklingen og innsalgsmetoden i boks – og vissheten om at minst 80% av artiklene i norske magasiner er skrevet av frilansere – da er du langt på vei.

Føles det allerede litt mer overkommelig å prøve seg? Jeg håper det!

Men før du skriver selve artikkelen, lønner det seg å være obs på en typisk felle som mange ferske skribenter går i (la oss si alle): Nemlig KAOSFELLA.

Når du har skriblet ned tanker, idéer, formuleringer, intervjuer, research og gudene vet hva, er det lett for at teksten begynner å vrimle rundt på siden som en ustyrlig maurtue på en regnværsdag.

Brått klarer du kanskje ikke å få øye på noe som helst i kaoset av bokstaver og ord – selv ikke din egen idé! 

Dette er helt normalt. Og da lønner det seg å ha et praktisk mønster i bakhånd.

Sammenlign det gjerne med en strikkeoppskrift, en kakeoppskrift, en bruksanvisning for en elektronisk duppedings, en Ikea-guide eller hva som helst.

Poenget er: Du må vite opp og ned på teksten din, ellers er det ingen andre som gjør det heller. Den bør ha et fokus, en rød tråd og en klar og tydelig struktur.

Når kaosalarmen går, får skrivehjernen rett og slett litt panikk: “Aaaaaah! Jeg kommer ikke til å klare det!”

Derfor skal jeg dele en superenkel MAL med deg som funker som utgangspunkt for de aller fleste artikler, enten du skal skrive en reportasje, human touch, forbrukersak, selvutviklingsartikkel, et portrett eller noe annet. 

Dette er en mal jeg har laget selv, som redaksjonene vil kjenne igjen og nikke anerkjennende til: “Jaha, så hun vet hvordan hun skal bygge opp en artikkel.” Pluss i boka!

Husk at dette er et grunnleggende MØNSTER. Lengden og formen på artikkelen vil variere veldig, alt etter hvilken avtale du har med redaksjonen. For ikke å snakke om innholdet, stilen og språkdrakten den er skrevet i.

For eksempel kan antall mellomtitler med tilhørende brødtekst under være alt fra 1 til 100 (ok, kanskje ikke 100, men du skjønner).

Noen ganger bruker man ikke mellomtitler – i enkelte magasiner bare uthever man det første ordet i et avsnitt. Men de er uansett nyttige verktøy for å samle og strukturere teksten. Dette skal jeg lære deg mer om siden.

Er du klar? Her er malen som vil gjøre teksten din om fra en vrimlende maurtue til klesskapet til Jan Thomas (jeg tar da bare for gitt at det er fargesortert og har brettekanter):

TITTEL (F.eks: Gjør kjærlighetssorgen til noe positivt)

Ingress (F.eks: Betyr kjærlighetssorg bare død og fordervelse, eller kan den faktisk føre til noe bra? Prøv disse rådene og se). 

Byline (F.eks: Tekst: Vivian Songe)

Brødtekst (F.eks: En kort innledning til artikkelen, eventuelt med et sitat fra en kilde du har intervjuet)

Mellomtittel (F.eks: Smerte gjør oss sterkere)
Brødtekst (selve artikkelteksten om dette temaet, og KUN det)

Mellomtittel (F.eks: Sorg og glede er tett forbundet)
Brødtekst (selve artikkelteksten om dette temaet, og KUN det)

Mellomtittel (F.eks: Tillat deg selv å være trist)
Brødtekst (selve artikkelteksten om dette temaet, og KUN det)

Faktarammer: 
F.eks: Hva er egentlig kjærlighetssorg? 
En psykolog forklarer begrepet.

F.eks: Visste du dette om kjærlighetssorg?
Litt kuriosa om temaet.

Eventuell WOW-bonus (se PS. under hvis du vil vite hva det er):
Disse er kjent for sin kjærlighetssorg: 
-    Romeo og Julie
-    Prinsesse Diana
-    Rapperen Vinni … og så videre.

Ser du hvorfor det er så GENIALT med en mal? Det føles som om artikkelen allerede er halvskrevet, gjør det ikke?

Ok, det var kanskje å ta litt hardt i. Men det hjelper hjernen vår veldig å ha et mønster å forholde seg til, tro meg! Det gjør at oppgaven med å skrive artikkelen med ett føles enklere og mer overkommelig.

Gleder du deg til å begynne å skrive? Det skjønner jeg!

Men før du går i gang for alvor, bør du få med deg noen skrivetekniske tips som forvandler artikkelen din fra middelmådig (“tja”) til kjempebra (“yes”). Dette skal du få av meg i neste mail.

Da får du nemlig leksjon nummer 6: 5 tips som tar deg fra amatør til proff

Gå ikke glipp av denne!

Vivian

You can do it too!

Ps. La du merke til den siste delen av malen? WOW-bonusen er et ekstratips fra meg til deg som er noe jeg har stor tro på. Når det passer slik, legger jeg til en uventet bonus i mine artikler.

Det vil si at jeg ikke bare leverer den forventede faktarammen, som “Hva er kjærlighetssorg”, “Dette må du oppleve på Manhattan” og lignende.

Jeg tilfører noe ekstra, litt kuriosa som ikke MÅ være med, men som løfter artikkelen og gjør at den skiller seg ut, fordi man blir overrasket eller underholdt på en eller annen måte.

Og det er ganske lurt, for gjett hva? Redaksjonssjefene elsker å bli overrasket og underholdt, akkurat som leserne sine. Gjør ikke du også?

Del og kommenter

 

Del det du har på hjertet her: