Skjermbilde 2017-04-04 04.25.48

Hvorfor er det så viktig å vite hvem du skriver for?

Heisann! Eller skal jeg si hola, for nå befinner jeg meg i Mexico, der hele Bli magasinjournalist-eventyret startet for tre og et halvt år siden.

Og det er rett og slett magisk å være tilbake!

Jeg skjønner hvorfor jeg våget å hoppe i det og starte Norges første og eneste online-kurs i magasinjournalistikk den gangen.

Det er noe med den karibiske vinden i håret og saltvann og sand på leggene, som gjør at man bare tenker:

“Herlighet, what’s the big deal? Vi lever bare én gang. På tide å få mest mulig ut av det!”

Slik har jeg i grunnen alltid tenkt – og levd.

Derfor var jeg så overlykkelig da jeg fant ut at det gikk an å jobbe som frilansjournalist for ulike magasiner og aviser etter Journalisthøgskolen – skrive og tjene penger på det fra hvor som helst i verden.

For en DRØM!

Ja, det var min første tanke. Det virket som en drøm, men det ble raskt så MYE mer, når jeg bare våget å jobbe for det.

Det ble virkelighet.

Jeg kan med hånden på mitt bankende hjerte si at det å velge å satse som frilansjournalist på fulltid har endret livet mitt fullstendig.

Det er kanskje derfor tidligere deltakere på Bli magasinjournalist-kurset sier at de føler energien så sterkt gjennom skjermen.

Fordi jeg brenner for dette!

Å, jeg brenner som bibelbusken i ørkenen, du vet den som begynte å brenne av seg selv …

Det handler ikke bare om å dele kunnskap, erfaringer og konkrete, håndfaste tips.

Nei, jeg har sett at det jeg lærer bort har endret livet til så mange.

Over 1000 skriveglade har tatt kursene mine hittil, og det har resultert i mange hundre artikler for 87 ulike magasiner.

Derfor vet jeg også at det kan endre DITT!

Så nå står jeg her på den karibiske kysten, med føttene i sanden og hodet i skyene, og ønsker å dele noen gode skriveråd med deg.

_MG_9229Så her kommer ditt første hemmelige skrivetips fra under palmene:

Hvorfor er det så viktig å vite hvem du skriver for?

Fordi mennesker er ulike. Minst like ulike som bananer, faktisk (du vet, de naturlige bananene, de som finnes ute i den virkelige verden – krokete, ujevne og brunflekkete – ikke som de genmanipulerte i butikken.. pføy).

I og med at vi er så ulike – bare tenk, noen liker peanøttsmør og syltetøy på samme brødskive, mens andre liker Skal vi danse og andre igjen liker sommerferien, mens andre igjen ikke kan fordra å reise noe sted – så kan du ikke nå ALLE mennesker med akkurat samme budskap, skrevet på akkurat samme måte, kan du vel?

Hva spiller inn? Alt, min venn, alt. Det er derfor jeg er så nøye med å lære mine studenter hvordan de kommer helt innunder huden på den de skriver for.

Uansett om de skriver magasinartikler, bøker eller blogg, så lønner det seg å vite nøyaktig hvem den ideelle leseren er, både alder (ja, den kan godt være mental), kjønn, bosted, interesser, familie, ønsker, drømmer og hele sulamitten. For jo mer du vet, jo bedre treffer du ham eller henne!

Midt i blinken, og i den berømte hjerterota.

Tenk, når du når den rette leseren med budskapet og språket ditt, med stemmen og stilen, så tenker hun eller han: “Aaaah, endelig! Her er det noen som forstår meg, som skriver til MEG.”

Har du hatt den følelsen noen gang? Det håper jeg du har. Da vet du hvor stor forskjell den gjør.

For å bli kjent med den leseren du vil rette deg mot (for et bokprosjekt, en artikkel, et blogginnlegg eller annet), kan du begynne med å se vedkommende for deg og finne ut hva som kjennetegner ham eller henne.

Hvor gammel er hun? Hvor bor hun? Hva liker hun? Er hun singel eller gift? Har hun barn? Liker hun trygghet eller frihet eller en god blanding? Ligner han/hun på noen du kjenner? Det gjør det mye enklere å forestille seg.

Og husk: det er du som velger hvem du skriver for!

Hvis du ikke skal skrive for et magasin eller en avis da, som for eksempel Kamille. Da må du pent rette deg etter magasinets allerede utpekte kjerneleser, noe jeg lærer deg alt om i Bli magasinjournalist-kurset.

Sett deg på ventelista om du vil sikre deg en plass på neste kurs!

(Jeg vurderer sterkt å ta en runde før sommeren, faktisk! Den karibiske vinden og alle mailene fra dere som venter gjør at jeg kanskje finner på noe lurt …)

Gode vibber fra Vivian

 

Skjermbilde 2017-04-05 02.04.16 Skjermbilde 2017-04-05 02.04.24 Skjermbilde 2017-04-05 02.04.33

Ps. Har du fått lastet ned din gratis skrivekalender for 2017? Den har jeg spesialdesignet til deg som skriver og har store drømmer, slik at du skal få inspirasjon og mot til å følge skrivedrømmen din.

Her finner du den (lastes ned automatisk når du klikker, helt trygt)

Herlig, vi sees der!

Del det du har på hjertet her: