Screenshot 2015-01-07 16.59.06

Når A4-hjernen slår krøll på seg – tid for å tenke utenfor boksen i det nye året?

”God dag, mann! Økseskaft.” Har du noen gang prøvd å snakke med en kinesisk taxi-sjåfør i Beijing eller en ukjent stamme i jungelen som bare har kommunisert med neshorn og apekatter til nå?

(Førstnevnte har jeg i alle fall prøvd). Da vet du hvordan det er å kommunisere med en A4-hjerne når du selv har en hjerne med bretter, krøller, buer og ellipser.

Eselører forbudt

I A4-hjernen er det ikke plass til annet enn et A4-ark. I en perfekt oppmålt boks der man må følge alle mål til punkt og prikke. Det må ligge vertikalt, flatt og ikke brettes – for enhver pris ikke brettes.

Ikke engang en bittelite eseløre. For da merker A4-mennesket det med en gang. Au, en krøll! Til og med hvis andre har et bittelite eseløre på sin hjerne, så merker A4-mennesket det på mils avstand. Han peker: ”Det er noe galt med hjernen din, med tankene dine. Det er en brett på dem.”

Gull og gråstein

Buede hjerner får ikke plass i A4-hjernens standardiserte beholder. Det blir som å stappe en elefanthjerne inn i skallen på en mygg.
”Ikke utvid tankene våre, for det gjør så vondt. Sett deg ned og hold kjeft, som oss andre.  Ikke vær en naiv idiot som tror man kan skape gull ut av gråstein.”

Gud forby! Gråstein skal være gråstein. Til og med gullmaling er forbudt. For all del, ikke pynt på virkeligheten. Den eneste pynten som er tillatt er påskekyllinger, julepynt og bursdagsdekorasjoner. Altså innen faste rammer. Ikke sånn i vilden sky.


Vil du lære å skrive artikler du kan selge til magasiner og aviser? Da er det bare å ta en titt på Bli magasinjournalist-kurset her: http://kurs.blimagasinjournalist.no/

Det er det første og eneste av sitt slag i Norge! Tidligere deltakere har fått tekstene sine publisert i over 87 forskjellige magasiner og aviser. Velkommen!

Snirklete tanker

Du ser det på A4-menneskene, hvordan uroen brer seg i ansiktene deres så snart du sier noe som ikke er forventet. Hvordan de vrir seg og håper du snart tar til fornuft.

Fornuft! La meg fortelle deg en ting og to om fornuft. Tar du en kjapp titt på fornuftens historikk finner du raskt ut at det mest fornuftige man kan gjøre er å være åpen for det som måtte inntreffe.

Tenk deg om Galileo Galilei eller Einstein skulle presset hjernene sine inn i en dokumentmappe med akkurat plass til ett ark uten brett.
Da ville de neppe kommet frem til tanker som dette:

«Plasser deg sammen med en venn i det største rommet under dekk i et stort skip. Observer hvordan insekter flyr og gullfisk svømmer, og hvordan dråpene fra en opphengt flaske treffer åpningen til en annen flaske rett under den, når båten ligger i ro. Når du kaster noe mot din venn, må du kaste like hardt uansett hvilken retning du kaster i. Og når du hopper kommer du like langt samme hvilken vei du hopper. Om du gjentar alt dette når båten beveger seg med konstant hastighet, vil du ikke være i stand til å oppdage noen effekt som kan avsløre at båten beveger seg.»
- Galileo Galilei om mekanikkens relativitetsprinsipp.

«Plutselig kom jeg på en tanke da jeg satt i en stol i patentkontoret i Bern. Hvis en person faller fritt, vil han ikke føle sin egen vekt. Jeg ble helt oppjaget. Denne enkle tanken gjorde et dypt inntrykk på meg. Den drev meg mot en gravitasjonsteori.»
- Einstein om opprinnelsen til relativitetsteorien

 

Åpen for nye mønstre

Ellipse-mennesker som Galilei og Einstein har på et eller annet tidspunkt trukket av seg den trange tankeboksen og latt galskapen slippe løs. De har tillatt seg å tenke i sirkler, spiraler og looper som hekter seg i hverandre og skaper nye mønstre.

Ellipse-hjernen er alltid åpen for uante koblinger. Den slynger seg oppover, bakover og på skrå. Lukt inn i himmelen, som Jacks bønnestengel.

Dyreplageri

Trenger du bevis, på ekte A4-vis? La oss se kjapt på et bilde av menneskehjernen.

Hjernen, illustrasjon
Ser du noe som helst som er firkantet her? Nei. Fordi hjernen er en særs buet affære. Klumpete, uforutsigbar, snirklete. Full av uante stier og kombinasjoner. Press den inn i en A4-boks, og du får det samme som du ville fått om du presset katten din inn i en dokumentmappe. Ja, helt riktig – det er dyreplageri!

Hjernen vår er skapt for dynamikk, for å bevege og utvikle seg, være åpen og formbar. Å plutselig strekke seg bakover, jakte på en sommerfugl og hoppe opp i et tre (uten å vite hvordan den skal komme ned igjen). Bare spør Darwin. Hindrer du den i det, hindrer du rett og slett naturens gang.

Lyden av en krøll

Hvis du kjenner motstand nå, så kan det hende at hjernen din ikke er blitt strukket og tøyd så mye som den kanskje ville hatt godt av. Det kan rett og slett hende at du sitter inne med både en A4-hjerne og en buet ellipse-hjerne – i én og samme skalle. To arge fiender som kjemper om plassen på daglig basis. I så fall er du som de fleste av oss.

Hører du lyden av at jeg bretter et eseløre i hjernen din nå? Ha, det stemmer! Det er en krøll der – en lekker, liten brett. Hvordan føles det?

4 tegn på at du snakker med en person som lar A4-hjernen styre showet

Når du sier noe spennende og uventet får du én eller flere av disse reaksjonene:

1. Skråsikkerhet. Hun ser skråsikkert på deg og sier noe i retning av at ”Det går ikke an” eller ”Det er ikke normalt” (normalt er et typisk ord som A4-hjernen elsker).

2. Forbauselse. Han ser forbauset ut, som om du har sagt noe slikt om ”Jeg tenkte å ta meg en tur til månen i ettermiddag, vil du være med?” – når du bare har sagt noe så enkelt som ”Jeg fikk en idé”.

3. Forvirring. Hun ser forvirret ut og forsøker desperat å finne noe annet å snakke om, noe kjent å hekte tankene fast i. Som hva dere skal ha til middag eller en morsomhet om noen dere begge kjenner.

4. Frykt. Han ser skrekkslagen ut, som om du sto med en kalashnikov rettet mot tinningen hans og sa ”Jaså du, så du trodde vi var venner? Til og med gode venner, men nei, nå vet du sannheten. Jeg er en slik én som kan komme til å tenke hva som helst, når som helst. Jeg er like uberegnelig som en katt under parringssesongen.”

Mjau. Og godt nyttår.

Hva vil det si ”å tenke utenfor boksen”?

Å møte problemer og utfordringer på nye, innovative måter. Å ikke regne med at det samme mønsteret funker på alle slags situasjoner. Ironisk nok er det en klisjé som handler om å tenke på klisjéaktige situasjoner på måter som ikke er klisjéaktige.
Kilde: Lifehack.org

Vil du lære å skrive artikler du kan selge til magasiner og aviser? Da er det bare å ta en titt på Bli magasinjournalist-kurset her: http://kurs.blimagasinjournalist.no/

Det er det første og eneste av sitt slag i Norge! Tidligere deltakere har fått tekstene sine publisert i over 87 forskjellige magasiner og aviser. Velkommen!

5 enkle måter å trene A4-hjernen på i det nye året

På tide å la A4-hjernen få en pause og la den buede, utforskende ellipse-hjernen ta over? Her er noen gode tips.

1.  Gå en ny vei hjem fra jobben. Hvorfor ikke ta en sving innom den andre siden av byen, finne en fjellknaus du aldri har sett før og sette deg der et øyeblikk? Plutselig ser du verden fra en litt annen vinkel. Det skal ikke så mye til for å overraske deg selv.

2.  Omplassér en ting eller to i huset ditt som du bruker mye. Det kan være søppelkassa på kjøkkenet, håndklærne på badet, bøkene du leser på sengekanten, fjernkontrollen eller noe annet som kroppen din er blitt så vant til at er på samme sted at den handler på automatikk. Legg merke til hvordan det tar tid før kroppen (som styres av den ganske så herskesyke A4-hjernen) venner seg til at den må skape en ny bane for å få det resultatet den ønsker.

3.  Les en helt annen type bok enn du er vant til.  Eller se en annen type film. Eller lytt til en annen type musikk enn du pleier. Velg gjerne noe du absolutt ikke liker. Slik blir hjernemusklene nødt til å tøye seg og skape en aldri så liten bue.

4.  Gå på kunstutstilling. Konsentrer deg om å være så åpen og lite forutinntatt som mulig. Legg merke til hvordan uvante kombinasjoner av farger, lys og former skaper stemninger og følelser i deg som du ikke helt kan forklare.

5.  Snakk med et menneske med et annet språk enn deg. Ha som mål å forstå den andre på best mulig måte uten helt å vite hva du holder på med, for eksempel ved å bruke kroppsspråk, mimikk og intuisjon. Du må rett og slett improvisere som best du kan.

Hvorfor ikke bruke disse metodene på andre sider ved livet også!
Vips, så begynner kanskje A4-hjernen å bøye seg litt?

FullSizeRender

Teksten sto på trykk i avisen Aust Agder Blad 23. desember 2014

Øvrig kilde: Essayet ”Einsteins generelle relativitetsteori” av professor Øyvind Grøn, Aftenposten.no

Tenker du utenfor boksen, eller trenger du å gjøre det mer? Del med meg under her :)


Vil du lære å skrive artikler du kan selge til magasiner og aviser? Da er det bare å ta en titt på Bli magasinjournalist-kurset her: http://kurs.blimagasinjournalist.no/

Det er det første og eneste av sitt slag i Norge! Tidligere deltakere har fått tekstene sine publisert i over 87 forskjellige magasiner og aviser. Velkommen!

Del det du har på hjertet her: