Skjermbilde 2015-04-10 12.05.44

Snubler du i dørstokken når du skal skrive?

Hvor lang er en gjennomsnittlig mil? Og hvor bred er egentlig dørterskelen din? Her får du svaret.

En mil er en mil er en mil. Eller?

En norsk mil er i alle fall ikke det samme som en engelsk mil. Nærmere bestemt er en engelsk mil 1 609,344 meter.

Du kan jo selv tenke deg hvordan de gamle indianerne eller egypterne opplevde “en mil” mens de bar steinblokker til pyramidene sine, lenge før de fikk kjøretøy som kunne frakte dem raskt og effektivt over lange avstander.

Landsbykvinner som går til fots med vannkrukker på hodet eller krigere som er avhengige av hest og vogn vil naturlig nok oppfatte en mil som mye lenger enn en moderne buss- og bilvant person.

Fordi det trengs mye mer tid og krefter på å komme til samme punkt.

Kort sagt: Avstand, akkurat som tid, er relativt.

Den psykiske avstanden

For å komme deg fra Oslo til Kristiansand på ordinært vis må du unektelig kjøre samme stykke som alle andre på motorveien eller med tog (om du da ikke har helikopter).

Men så er det den psykiske avstanden, den vi skaper selv, i hodene våre.

Så snart våre problemfikserte hjerner får blande seg inn, spiller det ingen rolle hvor kort det er mellom to punkter.

Vår fantasi om alt som må gjøres og fikses og legges til rette for at vi skal «komme frem» kan skape et enormt komplekst indre bilde av oppgaven vi har foran oss.

Men det vi glemmer er at alt vi trenger for å komme noe som helst sted er å ta aller første skritt!

Ta første skritt i dag

En av mine følgere, Lillian, spurte meg: Hvor lang er egentlig dørstokkmila?

Jeg gikk straks på leting etter en linjal. De ser ut til å være gått av moten for voksne kontorfolk, så jeg gjorde et raskt øyemål på terskelen til døra her: Den er omtrent ganske nøyaktig 10 centimeter!

Har du sett … Med andre ord er det bare å tråkke over den akkurat når det passer deg.

Det vil si når DU bestemmer deg! For at det er dette du virkelig vil. Uansett om det blir perfekt eller uperfekt, om noen liker det eller ikke, om det skjer i morgen eller om tre år.

Å skrive kan faktisk være et mål i seg selv! Et gyldent, gledesfylt mål som du gleder deg til å traske jevnt og trutt mot.

Den maratonløypa vi gjerne ser for oss at vi må forsere for å starte er oftest HELE veien frem mot Drømmen med stor D. Det er noe helt annet enn å begynne med første skritt.

Skriv fritt i 5 minutter

Så hvis den lange, kronglete skriveveien befinner seg inni hodet ditt: Begynn nå!

Slik kan du gjøre det: Sett stoppeklokka på mobilen din på 5 minutter.

Når timeren starter, begynner du å skrive. Jepp, hva som helst. Da mener jeg HVA SOM HELST! Forvirrede tanker, undring, irritasjonsutbrudd, en liste over hva du skal kjøpe til middag.

Du skal ikke løfte pennen fra papiret eller fingrene fra tastaturet i disse 5 minuttene, helt til klokka plinger.

Hvorfor? Fordi da skriver du. Da presser du ut de tankene og ordene som finnes der inne, som surrer rundt og sperrer veien for alt det fantastiske som ligger skjult bakenfor.

Kjære skribent, du sitter og ruger på en skattkiste! Hvis all mumlingen om at det er tungt og slitsomt og langt og vanskelig skal få sperre veien for det du egentlig kan hente frem der inne, da vokser både dørterskelen og mila til et uoverkommelig fjell.

Som ikke er der. Som ikke er der!

Det eneste som skiller deg og resten av verden er et 10 centimeter bredt trestykke. Hvilken side av det vil du være på i dag?

Skjermbilde 2015-04-10 12.19.15

Ps. Vil du lære mer om hvordan du kommer over skrivesperra og finner flyten, kan du sjekke ut min 5 dagers gratis skriveplan her :)

Del det du har på hjertet her: