Ja, tekstens verden er lunefull. Du kan aldri vite når gudene velsigner deg med den typen skriving som bare renner ut av deg som Niagara, Victoria, Iguazu.
Og du vet aldri når den stopper: STOPP! Som om noen trykket på den røde knappen i heisen, og det er ingenting du kan gjøre for å få den i gang igjen, annet enn å vente. Eller?
Etter 12 år som skribent i magasin-, medie- og forlagsbransjen har jeg funnet 7 metoder mot skrivesperre som funker for å få fart på sakene igjen. Heng dem opp på veggen om du vil!
1. Ta en pause
Og da mener jeg ikke en 5 minutters pause med å surfe litt på nyhetene mens du sitter foran skjermen og gnisser tenner over at teksten ikke flyter som den skal. Da mener jeg PAUSE. Ut døra, i frisk luft. Gå helst et sted det knaser litt, som på grus eller skogsbunn, og legg merke til hvordan hvert skritt treffer bakken. Gå rundt huset, rundt kvartalet, rundt deg selv om du vil. Og pust. Det høres kanskje ut som en klisjé, men det funker. Lytt til litt musikk du liker, enten du er i humør for noe oppkvikkende eller beroligende. Gjenta et mantra i hodet hvis du har noe sånt. Møt noen med blikket og smil, selv om du ikke kjenner dem. Pust litt til. Lytt litt mer til musikken du liker. Når du tror du har hatt lang nok pause, så tar du 10 minutter til. Og gjør… ingenting. Du venter rett og slett litt ekstra i den mentale heisen, til det føles som om redningen er nær. Så går du rolig inn igjen. Og legger fingrene på tastaturet.
2. Sett en timer på 10 minutter
Og skriv noe som ikke er knyttet til det du SKAL skrive i det hele tatt. Ja, lytt til det som foregår der inne bak hjernebarken, det du har aller mest lyst til å skrive om akkurat nå, selv om det er helt uinteressant eller så flaut at du helst ikke vil ha det foreviget noe sted. Er det en tirade av selvkritikk, kanskje? I så fall er du i svært godt skriveselskap. Kanskje er det handelista til butikken som ligger baki der og lurer. Kanskje er det beskrivelser av drømmehuset, drømmemannen/dama eller en reise du ikke kan vente med å ta. Eller kanskje er det en kjedelig mail du vet du burde ha skrevet, men bare utsetter og utsetter. Uansett: La det flyte ut, akkurat slik det er, uten redigering eller bedømmelser. Det er ikke lov å lese gjennom! Bare skriv og få ut rasket som ligger og sperrer veien for det du egentlig skal skrive. Når timeren plinger, stopper du. Og legger det bort. Så fortsetter du der du var.
3. Snu teksten eller temaet på hodet
Hvor var du da det stoppet opp, enten fysisk i teksten eller tematisk? Beveg deg så langt bort derfra som du kan komme. Begynn i andre enden av teksten, ta fatt på midten eller begynn på den morsomme faktarammen du hadde tenkt å spare til slutt. Eller se temaet fra en helt annen synsvinkel et øyeblikk, som om du ikke var deg selv, men en som har helt andre meninger og tanker. Kommer det litt nye vibber da?
4. Slå opp på en side i en bok
Ta en vilkårlig bok fra bokhylla di, slå den opp på en vilkårlig side, og les den første setningen du ser. Ja, det høres rart ut! Men bare prøv. Slik får du input fra en annen persons tankeverden inn i din, slik at sporet du var inne på kuttes over, og du er tvunget til å ta inn et nytt perspektiv. Fortsett å gjøre dette, med bok etter bok i hylla, skrevet av ulike personer, til du kjenner at det begynner å løsne en anelse der inne.
5. Google temaet ditt
Google et ord som er sentralt i teksten du skriver, og se hva som dukker opp. Wikipedia, en blogg, en artikkel, et bilde? Hva får dette deg til å tenke på? Skriv det ned!
6. Bort med perfeksjonismen
Ja, det som stopper de aller fleste skribenter er frykten for å mislykkes. Frykten for å skrive noe dårlig, banalt, teit og forutsigbart. Noe som man helst ikke vil vise til noen, ikke engang til mora si. Hva hjelper? Jo, å gjøre akkurat det. Skrive noe dårlig, banalt, teit og forutsigbart – først. De fleste av oss har nemlig lassevis av denne typen tekst liggende på skrivelageret, og det ligger egentlig bare og sperrer veien for alle gullkorna som venter på å komme trillende frem. Så gjør det regelmessig – skriv så dårlig som bare det, så ofte du trenger. Slik rydder du plassen for de gode, kreative tankene.
7. Gå for det uventede
Når du står fast, still deg selv disse to spørsmålene:
1. Hva er den mest forventede fortsettelsen på denne teksten?
2. Hva er den mest uventede fortsettelsen på denne teksten?
Gå for den siste, og se hva som skjer. Kanskje du til og med overrasker deg selv?
Lykke til!